Güçlerini birleştirme kararı alan Arguvan köy dernekleri, Arguvan Kaymakamı Mehmet Maraşlı’yı ve Arguvan Belediye Başkanı Hüseyin Taştan’ı ayrı ayrı ziyaret ettiler.
Arguvan köy derneklerinin yöneticileri, önce Arguvan Kaymakamı Mehmet Maraşlı’yı makamında ziyaret ettiler. Arguvan ve köylerinin acil sorunlarını içeren bir dosyayı Arguvan kaymakamına sundular. Kaymakam Mehmet Maraşlı, sorunları teker teker ele alarak dernek yöneticileriyle sorunların çözümü bağlamında bir ön görüşme yaptı.
Bozburun (Parçikân), Bozan köylerinin içme suyu ve diğer köylerden birçoğunun kanalizasyon sistemleri, kanalizasyonlara arıtma tesislerinin gerekliliği konuşuldu.
Kaymakam Mehmet Maraşlı, bir hibe kepçelerinin olduğunu, bu kepçenin çok yüklü onarım masraflarıyla başa çıkamadıklarını; yeni bir kepçeye ihtiyaçları olduğunu söyledi. Asfaltlara ikinci kat asfalt uygulaması yapacaklarını, köylerin yarısının kanalizasyon sistemlerinin olduğunu, köylerin tamamının bu sisteme sahip olmasını istediklerini dile getirdi. Nisan ayında Arguvan’ın halı sahaya kavuşacağını; bir kapalı spor salonuna, bir konferans salonuna acilen ihtiyaç duyulduğunu ekledi.
Karahöyük köyü yol ayrımına yakın bir alana, 60 dönümlük araziye ağaç diktiklerini, ilçenin ağaçlandırılmasını önemsediklerini; İsa köyünden yukarıya doğru olan bölgeye av yasağı koyduklarını söyledi. Türkü festivali yapılan bir yerde bir müzik evinin olmadığını belirtti. Yer sorununu çözerek hasta sayısıyla orantısı da göz önünde bulundurulan, yataklı tedavinin gerçekleştirilebileceği sağlık merkezinin de Arguvan’ın öncelikli ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Dernek yöneticileri, memurların ve ilçe dışındaki emeklilerin ilçede kalması için TOKİ konutlarına ihtiyaç olduğunu söylemelerine karşılık Kaymakam Maraşlı: “ Talep olursa çevreden hazine arazisi bulmanızda yardımcı oluruz. Yeter ki konutlara talep olsun, dedi. Halkın her konuda daha ileriye taşınmasında sivil toplum örgütü olarak sizlere önemli görevler düşüyor. Sizin, birleşerek sorunlara çözüm arama girişiminizi çok önemsiyorum. Köy dernekleri bu kadar ciddi, istekli gelirse biz de devlet kurumu olarak köy derneklerinin yanında yer alırız, size her türlü desteği veririz. Derneklerin çabasını önemsiyoruz. İşimizi kolaylaştırıyorlar.
İlçe dışındakilerin de köylerine dönmelerini isteriz elbet. Şuradaki gençleri Arguvan dışına iş için çıkmak zorunda bırakmazsak, onlara burada iş yapabilme olanağı sağlarsak bu bile çok önemlidir. Arguvan dışına çıkacaklarsa bu çıkış, sadece üniversitede okumak için olsun. İş adamlarının Arguvan’a yatırım yapması önemli. Tarım ve hayvancılığın gelişmesi de Yoncalı barajının yapımına bağlı. Yatırımlar, sorunların çözümü hepsi birbirine bağlı. KÖYDES projeleriyle; köy derneklerinin, muhtarların, halkın desteğiyle hep birlikte sorunların öncelik sırasına göre çözümüne çalışırız. Sizlerin bu girişimi beni sevindiriyor.” dedi.
Arguvan köy dernekleri temsilcileri, kaymakamlıktan ayrılıp belediyeye gittiler. Arguvan Belediye Başkanı Hüseyin Taştan ile de hazırlanan sorunlar dosyasını paylaştılar. Sorunlara çözüm önerilerinin ön görüşmesini yaptılar. Belediye Başkanı Hüseyin Taştan, derneklerin güç birliğinden, Arguvan Vakfının Malatya'da şube açması halinde derneklerin üye olması düşüncesinden dolayı sizleri tebrik ediyorum. Sivil toplum kuruluşlarının her zaman yanındayız, dedikten sonra ortak sorunlar dile getirildi.
Arguvan’daki göçün önüne geçilmesinin tek çaresinin Yoncalı sulama barajının bir an önce bitirilmesi gerektiği kanısına varıldı. 2002 yılından beri tek kuruş ödenek ayrılmadığı (İS kapsamına alınmış), bu yıl da 7,5 milyon lira ödenek ayrılan Yoncalı barajının, bu orantıyla 50 yıl sonra ancak bitirilebileceği çıkarımına varıldı. Dernek temsilcileri, Yoncalı sulama barajının yapımının hızlandırılması için direnme kararlılıklarını vurguladılar.
Kaymakamlıkta masaya yatırılan sorunlar, belediyede de irdelendi. Belediye başkanı da tıpkı Kaymakam Maraşlı gibi derneklerin birleşmesiyle sorunların çözümünün kolaylaşacağını, mümkün olan her konuda derneklerin yanında yer alacaklarını, sorunların çözümüne çabalayacaklarını söyledi. Arguvan Belediye Başkanı Hüseyin Taştan, İl Özel İdaresi’nden yardım alamadıklarını çarpıcı örneklerle açıkladı. Atmalılar Derneği Başkanı Mehmet Ali Başıbüyük de Atmalılar İlköğretim Okulu’nun inşaatında mazot karşılığı olarak kepçeyi kullanmak istediklerini; ama İl Özel İdaresi’nden bu konuda destek göremediklerini, çok masraflı bir şekilde dışarıdan kepçe kiraladıklarını anlattı.
Belediye Başkanı Hüseyin Taştan, derneklerin sunduğu sorunlara ek olarak Arguvan belediyesinin itfaiyesizlik sorununu anlattı. Malatya belediyesinin ödünç verdiği bir araçlarının olduğunu, bu aracın suyunun bitiminde, araç, yeniden su almaya gittiğinde ise yangının, su almaya giden itfaiye aracını beklemeyeceğini söyledi. Köylerin su depolarına itfaiye aracı için su tahliye borusu takmaları ve anız yangınları konusunda muhtarları bilgilendirmeleri gerektiğini ekledi.
Belediye Başkan Hüseyin Taştan, CHP tarafından 2008’de Arguvan’a söz verilen; ama yapılmayan kültür merkezi konusunda da dertleşti. Vatandaşın gelip kendisinin yakasına yapıştığını, kendisinden hesap sorduğunu söyleyerek, keşke temeli kazmasaydık; 26 ton hibe demir, çamur içinde kaldı dedi. Kültür merkezinin hikâyesini anlatarak bu konuda hazırlanan bir dosyayı bana verdiler. Bu dosyada yer alan İstanbul Büyük Şehir Belediyesine bağlı CHP’li dokuz belediyeye yazılan dilekçe var. Arguvan’a kültür merkezi yapımına katkı sunmaya çok hevesli olan bu CHP’li dokuz belediyenin, bu isteklerinin sönüş öyküsünü ikinci bir yazımda anlatacağım.
Arguvan Kaymakamı Mehmet Maraşlı ve Arguvan Belediye Başkanı Hüseyin Taştan, derneklerin birleşmesinden, köylerin sorunlarına birlikte çözüm arıyor oluşlarından memnun olduklarını, kurum olarak, derneklerin yanında yer alacaklarını; bu sorunların kendi sorunları olduğunu belirttiler. Derneklerin bu girişimlerini ciddiye aldıklarını, girişimleri desteklemek ve sorunları çözmekte işbirliğine istekli olduklarını ifade ettiler.
Atmalılar Derneği Başkanı Mehmet Ali Başıbüyük, ne umarsın bacından, bacın ölüyor acından, diye anlamlı bir söz söyledi. Günü özetleyen sözdü. ‘Yağı eriteyim de mi getireyim, eritmeden mi getireyim ağam?’ sözü de tam uydu. 16 Şubat 2011 tarihinde köy muhtarlarının da katılabileceği geniş kapsamlı bir toplantıda Arguvan’da bir araya gelinmesi kararlaştırıldı. Yalnız, bu kadar geniş katılımlı olması planlanan toplantının yapılabileceği bir salon bulunabilecek mi Arguvan’da? Dernek yöneticileri de öylesine kararlılar ki: “Toplantı salonu bulamasak da toplantıyı bu soğukta dışarıda yaparız, yine de yolumuzdan dönmeyiz.” diyorlar.
Sultan KILIÇ - Malatya