YSK kararıyla yeni bir milletvekili kazanan AKP’nin YSK’ye Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesi için yazılı başvuruda bulunduğu ortaya çıktı.
Kararla yeni bir milletvekili kazanan AKP’nin YSK’ye Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesi için yazılı başvuruda bulunduğu ortaya çıktı. AKP başvurusunda, Yargıtay’daki cezasının kesinleşmesiyle Dicle’nin milletvekilliğiyle ilgili ‘yokluk (butlan)’ durumu oluştuğu belirtilerek kararın TBMM’ye bırakılmadan YSK tarafından alınması istendi. Değerlendirmede, “Dicle’nin milletvekili seçilme yeterliliğini kaybettiği” görüşü benimsendi.
AKP başvurusuyla kararda olduğu gibi Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesini istedi. YSK de AKP’nin başvurusuna uygun verdiği kararla Dicle’nin milletvekilliğini düşürerek, Dicle’den boşalan milletvekilliğini AKP’ye verdi. Böylece Diyarbakır’da sandıktan 5 milletvekilliğiyle çıkan AKP, 6. milletvekilini kazandı ve Oya Eronat milletvekili oldu. AKP’nin Meclis’teki sandalye sayısı da 327’ye çıktı.
DTP MECLİSE GİTMEYİN ÇAĞRISI YAPTI
DTK, Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesine tepki olarak halktan seferberlik ruhuyla eylem istedi.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Daimi Meclisi, YSK’nin Hatip Dicle’nin milletvekilliğini düşürmesinin ardından yaptığı toplantıda BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekillerini TBMM’ye gitmemeye çağırdı.
DTK Daimi Meclisi 100 kişilik delegeyle Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda toplandı. Basına kapalı gerçekleşen toplantının sonunda hazırlanan deklarasyon kamuoyuna açıklandı. Açıklamayı yapan DTK Dönem Sözcüsü Cemal Coşkun, YSK kararının hiçbir hukuki izahı olmadığını, sindirme kararı olduğunu dile getirdi. Bu kararı tanımadıklarını ve meşru görmediklerini vurgulayan Coşkun, DTK Daimi Meclisi’nin aldığı kararları özetle şöyle açıkladı: “Başta AKP hükümeti ve ana muhalefet partisi olmak üzere bu açık provokasyonun engellenmesi ve bu kararın kesinlikle geri alınması için TBMM’yi duruma acilen el koymaya ve demokratik yolları açmaya davet eder, bu kararın acilen geri alınması ve Sayın Dicle şahsında halkımızın demokratik temsiliyetinin önünün açılması için tüm halkımızı sivil, demokratik eylemlerini en üst düzeyde yurtsever seferberlik ruhuyla bulunduğu her yerde en görkemli bir şekilde ortaya koymaya çağırır.
Seçim sonuçlarıyla onaylanan halkımızın çözüm projesi olan demokratik özerkliği, tüm kurumlarıyla sahiplenmeye ve inşa sürecini ilan da dahil olmak üzere tüm boyutlarıyla tamamlamaya çağırır. Siyasi parti olarak en büyük bileşenimiz olan BDP’nin MYK’sini ve Meclis grubunu toplayarak, daha önce verdikleri ‘Bir tek eksik olsa bile Meclis’e gitmeyeceğiz’ kararı doğrultusunda tüm halkımıza, Türkiye ve dünya kamuoyuna açık ve net bir şekilde iradesini deklare etmeyi acil olarak tavsiye eder. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku başta olmak üzere Türkiye’nin tüm aydın, demokrat, ilerici ve devrimci güçlerini, demokrasi direnişinin yanında olmaya davet eder.
Başta AB, AK, BM olmak üzere dünyanın tüm insan hakları ve demokrasi örgütlerini Kürt sorununun demokratik, barışçıl yollarla çözümü konusunda, Türkiye hükümeti ve devletini en sert şekilde kınamaya ve bu kararın geri almasını çağırmaya davet eder.”
Dicle’den itiraz
BDP destekli bağımsız Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi, DTK’nin boykot çağrısını “DTK’nin kararı bizi bağlamaz. Biz grup olarak karar alacağız” şeklinde değerlendirdi. Dicle’nin avukatı Levent Kanat, YSK’ye başvurarak karar düzeltme isteminde bulundu. Başvuru dilekçesinde “Kararın gözden geçirilmesi, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itirazın sonuçlanmasının beklenmesi” talepleri yer aldı.