ARGUVAN DA SEÇİM HAVASI

Rıza Parlak-Arguvan 09.02.2014

Arguvan seçmen sayısı şu anda 7364 göstermiş olsa da bu sayının 6500 civarına düşmesi bekleniyor. Her ne kadar seçmen sayısı düşük olsa da Arguvan da bu yerel seçimlerin heyecanlı olması bekleniyor. İstanbul’da ki Arguvan derneklerinden Yoncalı (Bırik), Doydum ve Gökağaç Köyü dernekleri dışında ki diğer dernekler, Mehmet Kızıldaş’ı destekleyip İstanbul’dan aday gösterdiler. Anlaşılan Arguvan’da belediye başkanı olacak birileri ne yazık ki bulunamadı. Arguvan Vakfı zaten senede bir Arguvan Türkü Festivalini yapıyordu. Her ne kadar festivalin sahibi Arguvan Belediyesi olsa da Arguvan Vakfı ve İstanbul Arguvan dernekleri olmasa Arguvan Türkü Festivali yapılamıyor. Mademki durum böyle Arguvan Belediye Başkanı da gönderelim sorun kökünden çözülmüş olalım diye düşünmüş olmalılar.

Her şey Arguvan için. Bundan hiç birimizin kuşkusu yok. İstanbul’da Arguvan Vakfın da derneklerin yaptığı toplantıda tesadüfen bende bulundum. Mehmet Kızıldaş’ın neden aday olması gerektiğini anlatan deklarasyon okundu. Bu okunan deklarasyonu kabul etmek yetmiyordu, kabul edenler dernekleri adına imza atacaklardı. Yukarıda saydığım üç dernek dışında ki dernekler deklarasyonu imzaladıktan sonra Mehmet Kızıldaş “Mademki arkadaşlar beni bu göreve layık gördüler ben de Arguvan Belediye Başkanlığına adayım” dedi. Kısacası Arguvan Belediye Başkanı belirlendi. Arguvan ve köylerinde yaşayan insanların hiç ama hiç birinin fikri alınmadan adeta emirvaki yapıldı. Bunu yapanlara cevabı Arguvan seçmenlerine bırakıyorum. CHP’nin Seçim sloganı ise “Katılımcı Şeffaf Ulaşılabilir Belediye. Değişim İçin Geliyoruz. Birlikte Kazanacağız Birlikte Yöneteceğiz.” Bu göndereme İstanbul’da yapılan dernekler toplantısına olmalı. Arguvan halkı için olsaydı aday olmadan onlarında görüşü alınırdı sanırım.

 Arguvan Türkü Festivali yapılırken çeşitli toplantılar yapılırdı. Sanırım dernek başkanları ve muhtarların olduğu Arguvan Belediye Konferans Salonun da festival hakkında bilgi veriliyordu. Hurşit Kuşcu söz alarak “Arguvan Türkü Festivaline gelen CHP Millet Vekillerine neden söz hakkı verilmediğini ve verilmesinden yanayım” dedi. Arguvan Vakıf Başkanı Mehmet Kızıldaş “Arkadaşlar Arguvan Vakfı CHP in arka bahçesi değildir” dedi. Bu konuşması ve tavrı bazıları tarafından takdirle karşılandı. Takdir edenlerden biri de bendim. Meğer Arguvan Vakfı CHP arka bahçesi değil de ön bahçesiymiş. Bize arka bahçesi olmadığını söylediler ama ön bahçe olduğunu ne yazık ki söylemediler. Şimdi Arguvan’da seçimi kazanmış havasıyla geziyorlar. Belki de kazanacaklar çünkü ilk defa Arguvan CHP yönetimi İlçe Başkanı Hasan Yücel hariç (Her dönemde partisine oyunu veren hiçbir çıkar gözetmeyen belki de tek kişidir) bu defa CHP ye oy verecekleri kesin. Her zaman çıkarları ve güçlü olanların yanında yer aldıklarını birçoğumuz biliyoruz. CHP yönetiminde yer alıp başka partilerin adaylarına çalışanlarla şimdi belediye meclis üyeliğine aday olanlardan CHP’ye seçim kaybettirenleri Arguvan’da herkes biliyor. Mutlaka CHP yönetiminde olup herkesin böyle olduğu söylenemez. Geçmişte bunun yaşanmış yeterince örneği var.

 Arguvan seçmenlerinden dışarıdan atanma gibi gelen Mehmet Kızıldaş’a tepkili olanlar Vahap Doğan’ın etrafında toplanıyor. Her ne kadar Vahap Doğan AKP den aday olsa da geçmişten gelen bir altyapı çalışması var. Henüz köylerin oy kullanımı ortada yok iken Vahap Doğan Arguvan Belediye Başkanlığına hazırlanıyordu. Mehmet Kızıldaş’ı çoğu Arguvanlı tanımazken Vahap Doğan herkes tarafından tanınan biri. CHP de yer bulmasına fırsat verilmediği için AKP de aday olup Arguvan’a hizmet için Arguvan Ziraat Bankasın da ki Müdürlük görevinden istifa edip, aday oldu. AKP kemikleşmiş oyları dışında kişisel çabalarıyla beğeni kazanan Vahap Doğan çalışmalarını sesiz biçimde sürdürüyor. İktidar partisinde olmanın avantajlarını Arguvan’a yansıtma çabasında. Bu beklenti seçmenin de iktidar nimetlerinden neden faydalanmayalım düşüncesinde odaklanıyor. Seçim sloganlarını şöyle belirlemiş.  “Koltuk için değil hizmet için varım. Burada biz yaşıyorsak biz yönetelim. Arguvan’da doğdum Arguvan’da büyüdüm, Arguvan’da yaşıyorum.” Çevresinde yer alan alevi kökenli seçmenler her ne kadar AKP i olmasından dolayı kısmen burukluk yaşasalar da beklentileri yüksek. “17 Aralık yolsuzlukları olmasaydı kesin kazanırdık” diyen seçmenlerin sayısı fazla. Mehmet Kızıldaş’ın dışarıdan getirilmiş olmasına tepkiler AKP de olsa Vahap Doğan’ın yanında yer alacak oyların sayısını küçümsememek lazım. Vahap Doğan kazanmadığında Ziraat Bankası görevine geri dönecek olması söz verip oy vermeyenler için ayrı bir konu.

 Arguvan’da üçüncü bir seçenek HDP (Halkların Demokrasi Partisi) adayı Naim Ercan ve Eşbaşkan Birgül Boztepe. Naim Ercan emekli olduktan sonra Arguvan’a yerleşti. Arguvan’ın Yazıbaşı (Narmikan) köyünden olup Arguvan da esnaflık yapmaktadır. Birgül Boztepe resim öğretmeni henüz göreve başlamamış. Şotik (Çobandere) köyünden olup Arguvan’da merkezde kalıyor. Naim Hocayı çoğu insan tanır, kime sorarsanız “Naim Hoca çok iyi bir insan, çok dürüst ama kazanamaz” diyorlar. Belediye Başkanı olmak için iyi olmak dürüst olmak yeterli değil. Yeteli olan kazanabilmek. Dürüst değilsen de kazanıyorsan sorun yok anlamına geliyor. Bundan olacak ki kazanma ihtimali olanlardan bu vasıflar sorgulanmıyor. Dürüst ve çok iyi bir insan olması pek de önemli değil. Halkın değerlerine sahip çıkmış, çalmayı bile beceremeyecek adamın belediye başkanı olmasını kimse istemiyor. İstedikleri çalsın ama bizimle de paylaşsın felsefesi. HDP seçim sloğanları ise “Temsilde Eşitlik Yönetimde Ortak İrade. Modern Şehir Uygar Yaşam ve Özgür Gelecek.”  HDP (Halkların Demokrasi Partisi) adayı Naim Ercan ve Eşbaşkan Birgül Boztepe seçim tamamlandığında dürüst iyi niyetli değerlerine sahip çıkacak olanların istatistiklerini yapmış olacak. Şimdilik  Arguvan’da görünen seçim manzarası bu. İleri de koşullar değişir iklimde değişecek olursa bunu hep beraber göreceğiz. Arguvan ilçesinde 24 saate her şeyin bir anda değiştiğini gösteren çok örnek var. Arguvan seçmeninin iradesine saygılı olmak hepimiz için geçerli. Yarışmaya katılan herkese başarılar.                                                                                           RIZA PARLAK

 

 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
MUSTAFA ÇIPLAK
MUSTAFA ÇIPLAK - 10 yıl Önce

Başka yorum yapmak size fazla

huseyın budak
huseyın budak - 10 yıl Önce

burada maksat akp denen hırsızlar çetesininini soygunlarını gızlemek rüşvet ve yasaklarını örtmek arguvan halkını akp ye yedeklemektır. utanç verıcı yağcı yandaş bir yazı

volkan topçu
volkan topçu - 10 yıl Önce

volkan topçu seslenir arguvana
duyan duysun duymayan gulağını versin ğozana
yolum düşerse eyer birgün bozana
aht ediyimkiarguvanı buhala getireni
söyleceğim şah sultana....

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56