ARGUVAN MORHAMAM İLKOKULU

Bir dönem her köyün yanı sıra her mezrada bir ilkokul vardı. Nüfusun şehirlere yönelmesi ile birlikte okullar teker, teker kapandı. Kimi bir enkaz olarak kalırken kimide köylüler tarafından restore edilerek köyün değişik ihtiyaçlarına hizmet etmeye devam ediyor.

Arguvan Morhamam Mahallesine bir taziye evine gittiğimizde okulun restore edildiğini gördük. Nasıl ve kimler tarafından yapıldığını araştırdık. Duyarlı bazı köylüler bir araya gelerek geçmişte birçok insana eğitim veren Morhamam İlkokulunu hem yaşatmak, aynı zamanda farklı ihtiyaçlar için kullanılmak üzere restore etmeye karar verirler.

Okulun ilk yapım tarihi 1955. Morhamam İlkokulunda 3. Sınıfa kadar okuyan Antropolog Hüseyin Şahin okulun restore öyküsünü şöyle anlatıyor. “Köyde toplanıp bir komite kurduk. Hüseyin Uğurlu Başkalılığında çalışmaya başladık. Komitede Cafer Uğurlu, Erdoğan Türkyılmaz ve Hüseyin Berktaş vardı. Arguvan Kaymakamlığı okulun çatısını değiştirdi. Duyarlı insanların desteği ile okul elden geçirilip onarıldı.  Tuvaletleri yeniden modern şekilde yaptırdılar. Ayrıca odunluk yapıldı. Morhamam Muhtarlığı ve Morhamam Kültür Evi adı altında köylüye hizmet verir lale geldi. Komitenin çabaları ile bahçesine kilit taşı yapıldı. Kilit taş Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Battalgazi Belediyesi, Arguvan Belediyesi ve Arapgir Belediyesi tarafından 2017 yılında tamamlandı.” Okul restore edilince komite boş durmayarak köyün mezarlıklarını tel içine alır. Her türlü cenaze işlemlerinde cenaze sahibine yardımcı olunur. Cenaze evlerinde verilen yemekleri kaldırma kararı alınır. Karar alındıktan sonra 6 cenazede yemek verilmeyerek karara itibar edilir. Taziyeler Kültür evinde verilmekte.

Her alevi köyde bulunan ziyaretler unutulmaz. Celal Abbas Ziyaretinin çevre düzenlenmesi yapılır. Sırada Devriş Ali Ziyareti var denilmekte. Komite örnek bir çalışma sağlayarak dayanışma ruhunu pekiştirmekte. En önemlisi geçmiş değerlerine sahip çıkarak günün koşullarına uyumlu hale getirerek geçmişini sahiplenmekte. Dört kişiden oluşan bir köy komitesi başarılarıyla örnek bir çalışma sergiliyor. 

Geçmişte bir eğitim yuvası olan Morhamam İlkokulu kaderine terk edilmeyerek yarınlara farklı alanlarda hizmet vermeye devam edecektir. Diğer Köylerin de bu çalışmayı örnek alarak ekonomik imkânlar ölçüsünde okullarını yarınlara kazandırılmalıdır.





 

 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56