ARGUVANDA YEREL SEÇİME DOĞRU

Arguvan seçim rüzgârlarının sert esmeye başladığı bir döneme girdi.

Beş yıl önce İstanbul derneklerinin desteğini bir şekilde alan Mehmet Kızıldaş CHP delegelerin oyunu İstanbul başta olmak üzere birçok ilden Arguvan’a kadar gelen yaklaşık 50-60 kişilik bir grupla allem edip kulem edip kayyum olarak atandı.

Mehmet Kızıldaş, Hüseyin Taştan döneminde tamamlanan yeni belediye binasına taşındı, İşini görebilecek makam aracı varken kendisine Mercedes özel donanımlı ikinci makam aracını aldı, Bu günlerde köylere Belediye minibüsü ile gitmeye başladı ki  halkın içinden birisi desinler iki makam aracıda garajda seçimin bitmesini bekliyor. Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi sayesinde yapılan Arguvan Kültür Merkezine Battal İlgezdinin kızının adını verip bir skandal da imza atarken açtıkları lokantada ağırlanan partililerinde desteği ile bir sonraki dönemde CHP’den başkan adayı gösterilmeyi garantilemiş oldu.

Beş yıl boyunca İstanbul’dan birlikte yolla çıktığı Kanber Yıldırımı bir şekilde diskalifiye etti yerine meclis üyelerinden kendi elinde olmasına rağmen Başkan yardımcısı da atamayıp tek adamlığını ilan etti.

Arguvan’da CHP ilçe örgütü ve  başkanı basına da yansıyan olumsuzluklarla yapılan genel kurulda yeniden seçildi olumsuzluklarla seçilen ilçe örgütü, il örgütü, vd. kişilerle  işbirliği içinde ön seçime her nedense gerek görmedi, diğer CHP aday adaylarının tüm girişimler, görüşmeler ve ön seçim yapılsın imza kampanyasına rağmen üyeleri hiçe sayarak Mehmet Kızıldaş’ı Belediye Başkan adayı olarak atadı.

Hekimhan, Doğanşehir ve Kuluncak’ta yapılan seçimlere rağmen Arguvan’da seçim yapılmaması Demokratik bir toplum olan Arguvan seçmeni içinde kabulü zor bir süreci başlattı, Nasıl olsa Arguvan çantada keklik CHP kimi atarsa o kazanır. CHP Genel Başkan Yardımcısı İşçi Sendika Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarından sorumlu olan CHP Milletvekili Veli Ağbaba ‘dan daha iyisini kim bilecek.

Hiçe sayılan aday adayları, çok sayıdaki CHP üyesi ile seçmenleri Mehmet Kızıldaş’ın dayatma yapılarak kayyum olarak atanmasına tepki gösterdi.

Seçmenin iradesine ipotek konulmasına tepki olarak DSP (Demokratik Sol Parti) bir nevi Birleşik Cephe oluşturarak seçim startı verdiler. Önceden CHP’de yaptığı bazı görüşmelerde aldığı sinyallerde atama yapılacağını bilen bu nedenle Belediye Başkanlığına bağımsız aday olarak hazırlanan Arguvan Atma Alhasuşağı köyünden iş adamı Ergün Kılıç, CHP’de yıllardır siyaset yapan kamuoyunun yakından tanıdığı 2014 yılında bilinen malum yöntemler uygulanarak ön seçimde 26 oyla kaybettirilen,bu dönemde aday adayı olan Ersoy  Eren ve o günkü şartalar da el birliği ile İstanbul’dan aday dayatmasına karşı başka partiden aday olmak zorunda bırakılan Vahap Doğan’ın yanı sıra çok sayıda duyarlı partili ve Arguvan’da önemli görevlerde bulunan emektar ile çok sayıda seçmende bu oluşumun olması için mücadele ettiler, Arguvan’lı seçmenin, üyelerin hiçe sayılmasını kabullenmeyip seslerini yükselttiler.

Ergün Kılıç Avrupa tarzı bir aday. Malatya’da yaşıyor yaz aylarında işlerinden fırsat buldukça Alhasuşağı köyündeki Bahçeleri ilede kendisi ilgileniyor,ekonomik sorunu olmayan birazda kariyer yapmak adına toplumuma faydalı olurum düşüncesiyle hareket ediyor. (Avrupalı siyaseti kariyer yapmak için kullanırken bu Türkiye de ise siyasetten para kazanmak için kullanılıyor) Bu yönüyle Ergün Kılıç farkındalık yarattı.

Ersoy Eren Arguvan’a gönül vermiş 1990 lı yıllardan itibaren Arguvanlı çok sayıda Arguvan STK görev almış hizmet vermiş bir kişi olduğu biliniyor. 2014 yılında girdiği ön seçimden sonrada mücadeleye devam etmiş CHP’li önemli sayıdaki üyelerin talebi doğrultusunda tekrar aday adayı olmuş atama olacağına ihtimal vermeden,  üyelerin iradesine ipotek konulmayacağını düşünerek çalışmış ancak CHP Hekimhan, Doğanşehir ve Kuluncak’ta yapılan  ön seçim Arguvan’a çok görüp Arguvanlı seçmenleri hiçe sayan ilçe ve il yönetimine ders verilmesinin zorunluluğunu hissedip parti atamayı yaptıktan sonra çok sayıdaki üyelerin ve seçmenin talebi doğrultusunda partisi CHP’ye değil ilçe ve il yönetimine tepki gösterip istifa ederek bu seçimde DSP çatısı altında Ergün Kılıçla birlikte hareket etme kararı aldı.

Vahap Doğan Malatya Büyükşehir olmadan Arguvan Ziraat Banka Müdürü iken çalışan bir adaydı. İstanbul dernekleri 2014 yılında Mehmet Kızıldaş’ı İstanbul’dan Arguvan’a getirince CHP de umudu kalmadı. İktidarın nimetlerinin Arguvan da faydalansın düşüncesi ile AKP den aday oldu beklediği sonucu alamadı. Bu dönemde Ergün Kılıç ile hareket etme kararı aldı.

Eymirli Ersoy Eren ve Halpuzlu Vahap Doğanın Atma Ergün Kılıç’ı aday gösterip destek vermesi aslında siyaset dışında günümüzde çok önemli ve anlamlı bir mesajdır. Arguvan’da toplumu ayrıştırma çalışması yapan az sayıdaki kişilere ve bunlara inanarak ön yargılı davranışlar sergileyenler karşısında Atmalı bir adaya destek vermesi bir duruş ve cevap niteliğindeki birlikteliktir. Bunu toplumun her kesiminin iyi değerlendirmesi gerekir.

Genel seçimlerde oylarını artıran HDP Arguvan için bir alternatif. İstanbul’dan gelen iş adamı İlhan Yıldızda İstanbul’da CHP’de emek vermiş bir kişidir. Bu dönemde CHP’de adaylık için mücadele etti ancak atama konusunda ısrarı görünce HDP’den yana tercihini kullandı. Eş Başkan Seda Çıplak ile yolla çıktı. Arguvan seçmeni genel seçimlerde HDP’ye baraj sorunu yaşamaması için gösterdiği desteği devam ettirirse sonuçlar farklı olur. Toplumda her ne kadar “HDP seçilirse kayyum atanır” dese de seçmen tarafından ciddiye alınan bir söylem değildir.

AKP adayı Ahmet Eren daha önce bir dönem AKP Malatya İl Meclis Üyeliği yapmış bir siyasetçi. Meclis üyeliği döneminde halk ile kurduğu ilişkileri sürdüren bir süredir Ankara’da yaşayan Arguvan Narmikanlı. AKP kemikleşmiş oylarına kişisel çabalarıyla yeni oylar katabilir mi bilemeyiz

Arguvan için söylenen şu sözü hatırlatalım. “Arguvan da 24 saatte her an her şey değişir” sözünü unutmamak lazım. Arguvan kendilerine hizmet edecek Belediye Başkanını kuşkusuz ki seçecek. CHP talep edilen ön seçimi yapmadan Mehmet Kızıldaş’ı atamış olması seçimi her türlü kazanırım Arguvan seçmeninin oyu benim felsefesine Arguvan seçmeninin yanıtı ne olacak.

31 Martı bekleyip göreceğiz.

Arguvan seçmeni gerçekten dedikleri gibi çantada keklikmi değilmi !!!

Rıza Parlak 16.01.2019
 
 

 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56