AKLANMAK İSTENEN KATLİAM- ALEVİ ÖRGÜTLERİ YASAK DİNLEMEYECEK

Madımak Oteli önünde tören yapılmasına izin vermeyeceklerini açıklamasına karşın Alevi örgütleri bugün Madımak önünde toplanacaklarını belirtti. Aydınların ateşe verildiği dönemin valisi Karabilgin: Dinci başkaldırının siyasi bağlantıları hâlâ aydınlatılmadı dedi.

AKLANMAK İSTENEN KATLİAM- ALEVİ ÖRGÜTLERİ YASAK DİNLEMEYECEK
Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te 33 aydın ve 2 otel görevlisinin yakılarak katledilmesinin 18. yıldönümünde Sivas Valisi Ali Kolat’ın Kültür Merkezi’ne dönüştürülen Madımak Oteli önünde tören yapılmasına izin vermeyeceklerini açıklamasına karşın Alevi örgütleri bugün Madımak önünde toplanacaklarını belirtti.

Sivas Demokrasi Platformu Sözcüsü Hidayet Yıldırım, Vali Kolat’ın “Hakkınızda tutanak tutarız, yasal işlem yaparız” diye kendilerini uyardığını belirtti. Yıldırım, anma etkinlik programında hiçbir değişikliğin olmadığını belirterek, “Biz o gün yürüyeceğiz. Ama Vali Kolat, ‘Biz sizi uyarırız. Siz uyarımıza rağmen yürürsünüz. Hakkınızda tutanak tutarız, yasal işlem yaparız’ dedi. Biz de her ne olursa olsun Madımak Oteli’nin önünde anmamızı yapacağımızı söyledik” dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) da, valiliğin açıklamalarına karşın programda bir değişiklik olmadığını bildirdi. Açıklamada, Alevi kuruluşları ve Sivas Demokrasi Platformu başta olmak üzere diğer demokrasi güçleriyle birlikte daha önce planlandığı gibi bugün saat 10.30’da Ali Baba Cemevi önünde buluşulacağı ve buradan Madımak Oteli önüne yürüneceği belirtildi. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ise “Valinin tutumu Madımak’ta neler yapılmak istendiğinin en önemli işaretidir. Biz, müze yapılmasını isterken, bugün o sokağa dahi girmemiz yasaklanmak isteniyor” dedi.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, bugünkü törenlere katılacağını söyledi. Genç, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in yarın (bugün) Ankara’da büyük bir festival düzenleyeceğini anımsatarak “Başka bir gün bulamadı mı ki” diye sordu.

Vali ile Madımak trafiği

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’la Devlet Bakanı Faruk Çelik, Vali Kolat’ı arayarak yasak kararına ilişkin bilgi aldı. Vali Kolat bakanlara, “Madımak Oteli önünde karanfil bırakılmasına yasak koymadığını” ancak valilik olarak Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası çerçevesinde bir alan belirlediklerini, Sivas’a gelip gösteri yapacaklara bu alanda izin vereceklerini bildirdi.

ANMA PROGRAMI

Sivas Demokrasi Platformu’nun açıklamasına göre bugün saat 10.00’da Ali Baba Mahallesi’ndeki Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı ve Afyon Sokak’tan KESK bileşenlerinin başlatacağı iki ayrı yürüyüş kolu Ethem Bey Parkı önünde buluşacak. Sonra Atatürk Anıtı’na çelenk konulacak. Madımak Oteli önüne gidilerek saygı duruşu yapılacak, karanfiller bırakılacak. Anma etkinliği Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Sivas Şubesi’nde devam edecek. Öte yandan Sivas İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, şehrin girişlerinde arama noktaları oluşturdu.

Aklanmak istenen katliam

Eski Sivas Valisi Ahmet Karabilgin, Madımak katliamının gerçek amacının perdelenmeye çalışıldığına işaret ederken “Önce derin devlet denildi. Sonra da PKK görüşü ortaya atıldı. Bunların o dönem için söylüyorum, en ufak ipucu yok. Yakanlar bulundu, yaktıranlar aramızda” dedi. Aydınların ateşe verildiği dönemin valisi Ahmet Karabilgin, ‘Olayın dinsel bir başkaldırı olduğunun’ yok sayıldığını, arkasındaki siyasi gücü herkesin bildiğini söyledi.

Aydınların kırıma uğradığı dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin, “derin devlet işi” denilerek katliamın “aklanmaya” çalışıldığı uyarısında bulundu. “Olayın dinsel bir başkaldırı olduğunun” yok sayıldığını vurgulayan Karabilgin, maşaların cezalandırıldığını ancak aradan geçen yıllara rağmen “onları kullanan, gerek örgütsel, gerekse idelojik ve siyasal bağların aydınlatılmadığına” dikkat çekti. Karabilgin, katliamın arkasındaki siyasal gücü “Türkiye’de herkesin bildiğini” söyledi.

Dönemin valisi Karabilgin, son dönemlerde katliamın gerçek amacının perdelenmeye çalışıldığına işaret ederken “Önce derin devletin marifeti şeklinde yansıtılmaya çalışıldı. Sonradan da PKK’nin de bu işe müdahil olduğu görüşü ortaya atıldı. Bunların o dönem için söylüyorum, en ufak ipucu yok. Olay, toplumsal bir tepki, tepkinin siyasal boyutu dinsel ve köktendinci, laik Cumhuriyet’e yönelik bir başkaldırıdır” değerlendirmesini yaptı. Karabilgin, bu tür yayın ve söylemlerin amacını “Ortada bu gerçekler varken, bu tür yönlendirmeler, çarpıtmalar o günkü başkaldırının toplumsal, siyasal amaçlarını gizlemek, gölgelemek” olarak yorumladı.

Hükümet konağına yeşil bayrak çekilmek istendiğini de anımsatan Karabilgin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hepsi ortada. Görüntüler var, sloganlar var. (Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılıcak sloganları atılmıştı.) Saldırılan hedefler var. Bütün bunlar ortadayken son yıllarda derin devletin marifeti demek son derece saptırmaya yönelik bir hareket olarak düşünüyorum. Dinsel bir başkaldırı olduğunu yok saydırıp yerine derin devlet deniyor. Yavaş yavaş artık aklanmaya çalışıyor, en azından kamuoyu nezdinde. Ergenekon’un, PKK’nin marifetiyse, ellerinde kanıtlar varsa, yetkili savcılar araştırmasını yapar, soruşturulur. Söylemekle, yazmakla bunun doğruluğu kanıtlanamaz, işin doğrusu bu diye.” Katliamın gerçek sorumlularının yakalanmadığına dikkat çeken Karabilgin, “Orada maşa olarak kullanılan eğitimsiz bir grup yargılandı. Ama onları kullanan, gerek örgütsel gerekse idelojik ve siyasal bağlar aydınlatılmadı. Hâlâ da kapalı. Onlara destek veren siyasal güçler de belli. Daha somut bir şey söylemek istemiyorum. Bunları destekleyen siyasal gücün ne olduğunu herkes biliyor” dedi.
 

Cumhuriyet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56