ÇIHAM DAĞLARA DA GARDAŞ, GURT YESİN BENİ (1)

Malatya’nın caddelerindeki ağaçların başlarına gelenlerse pişmiş tavuğun başına gelmemiştir.

ÇIHAM DAĞLARA DA GARDAŞ, GURT YESİN BENİ (1)
        MALATYA’NIN ANA CADDELERİNİN KALDIRIMLARI ÇORAP MI?
Yine yağmur başladı. Başlasın, yağsın, sürsün; berekettir. Yağmurda, karda, kuru havada… Hangi koşulda gezerseniz gezin, Malatya esnafından mutlaka yakınma dinlersiniz. Dinlemenizle de kalırsınız.
 Fotoğrafınızı çekeyim, adınızı ve yakınmalarınızı yazayım, dediğinizde dünya durur. O anda susar esnaf, diyeceğimi sanıyorsunuz değil mi? Susmaz Malatya esnafı. Aslanlar gibi konuşur:
 “Sahın ha, foturafımı neyim çekmeyesin. Adımı da yazma. Aha bu torpahları, gırılan çöken galdırımları çek. Kesilen, buduyuh (buduyoruz) diye gabağa çevirdikleri ağaçları çek. Kökünden şökdükleri ağaçlardan galan boşluhları çek. Serçelerin girmeye tenezzül etmedikleri, aha şu gutuları çek.
Gördüklerini yaz. Söylediklerimi de yaz; emme adımı yazma. Ne yapıysın, ne deyisin sen abla? Tükânımı mı gapattıracahsın? Valla hemen ceza yazarlar. Geçenlerde bi kere gonuşdum televizyonda. Ertesi gün, belediyeden geldiler. Aha şu tuvarda asılan, açma gapama ruhsatına 2 bin lira ödettiler bana. Gan ağlıyım; gızılcıh şerbeti içiyim, bundan soyna beyle… Çıham dağlara da gurt yesin beni.”
Malatya’nın caddelerindeki ağaçların başlarına gelenlerse pişmiş tavuğun başına gelmemiştir. Genç yaşlı, eğri düzgün demeden kökünden kesilenler mi dersiniz; saç tıraşına giden insanın, kellesinin kesilmesi örneğine uygun, kabak budama vahşetiyle kurutulması mı dersiniz… Birisi, kontrollü gençleştiriyoruz, derken; ötekinin, kontrollü yaşlandırıyoruz, demesi mi… Serseme döndük.
Aklıma, Cezmi Kartay Caddesi’ndeki esnafın, aylarca yakınması geliyor. Aylarca yakındıktan sonra, Cezmi Kartay Caddesi’ne bir esnafın astığı teşekkür pankartı geliyor. Bu bez afişteki teşekkür yazısında, hiç de kızılcık şerbeti tadı yoktu. Bu tadı hissettirecek ironik bir teşekkür değildi.
Kaldırımların uç kısımları neden sağlamlaştırılmaz? Çorabı örer bitirirsiniz. Bitiş yerini sağlamlaştırmazsanız, çorabın sökülmesini önleyemezsiniz. Hem de öyle kolay, öyle hızlı sökülür ki ördüğünüz çorap. Kaldırımları da birilerine iş çıksın, birilerinin iş alanı kapanmasın diye mi kapatmıyorlar diye bir soru da geliyor akıllara.
Bu konuda çektiğim fotoğraflar, Malatya’nın merkezindeki caddeleri kapsıyor. Cengiz Topel Caddesi, İnönü Caddesi, İstasyon Caddesi, Malatya Belediyesi’nin karşısındaki Sümer park civarı, Vali konağının çevresi…
Not: Bir sonraki yazı: “Ofis kavşağındaki göletten nasıl atlanır?”
 
Sultan KILIÇ - Malatya
 
 
 



Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56