Eğitim Sen Malatya Şubesinin 8. Olağan Genel Kurul yapıldı. Kurulda Eğitim Sen Şube Başkanlığı’na Ali Ekber Baytemur seçildi. Ali Ekber Baytemur, daha önce Eğitim Sen Malatya Şubesi Örgütlenme Sekreterliği görevini yürütüyordu.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Malatya Şubesi 8. Olağan Genel Kurulu’nu topladı. Kurul toplantısında, şubenin yeni yönetimi belirlendi. Yönetim kuruluna da yeni başkanı seçildi. Halk Eğitimi Merkezi salonunda yapılan kurul toplantısına Eğitim Sen üyelerinin yanı sıra pek çok sivil toplum örgütünün ve siyasi partinin temsilcileri de konuk olarak katıldı.
Eğitim Sen’in 8. Olağan Genel Kurulu bir dakikalık saygı duruşunun ardından Divan Kurulu seçildi. Fehmi Kutan, divan başkanlığına; Hasan Kaldık ve Türkan Kavloğan ise üyeliğe seçildi. Divan Kurulu oluşumunun ardından konuşmalara geçildi.
AKP, DEMOKRASİ DÜŞMANLIĞINI KANITLADI
Seçimlerden önce yapılan konuşmalarda ilk olarak sözü alan Divan Kurulu Başkanı Fehmi Kutan, şunları söyledi: “Ülkemizde 1980 yılından bu yana uygulanan neoliberal politikaları, 8 yılı aşan iktidar döneminde radikal bir şekilde uygulayan AKP hükümeti; kamusal alanı bitirme aşamasına geldi. AKP din, iman söylemiyle cilaladığı politikaları, her gün daha da yoksullaşan kesimlere yaptığı yakacak ve yiyecek yardımlarıyla topluma sadaka kültürünü kanıksatarak, kula kulluk sistemini sağlamlaştırıyor. AKP, yeni bir rejim inşa etme çabasıyla Anayasa’da değişiklikler yapmaktadır. Sadece kendisine demokrat olan AKP’den ‘demokrasi’ bekleyenlere başta Kürt sorunu ve Alevi sorunu olmak üzere, 12 Eylül darbecilerinin yargılanması, YÖK’ün kaldırılması, yargı reformu gibi temel toplumsal sorunlara karşı sergilediği tutumuyla samimiyetsizliğini ve demokrasi düşmanı olduğunu bir kez daha kanıtladı.”
SERMAYE, YARATTIĞI KRİZİN BEDELİNİ EMEKÇİLERE ÖDETİYOR
Kutan’ın ardından konuşan Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Cengiz Karabay, eğitim emekçilerinin mücadele tarihinin yüz yıllık bir tarihe sahip olduğunu ve bu tarihin, birikimlerin ve kazanımların tarihi olduğunu söyledi. Karabay: “Böylesi bir sürecin, Türkiye üzerinden ve sendikal hareket üzerinden etkili olmaması düşünülemez. Son 30 yıla damgasını vuran ‘serbest piyasa, özelleştirme, devletin ekonomiden elini çekmesi, kamusal alanın tasfiyesi’ kavramaları artık bu krizle birlikte yerle bir olmuş. Krizin nerede, nasıl biteceği konusuna dair bir tahmin de yapılamıyor. Sermaye kendi yarattığı krizin bedelini emekçilere ödetmek istiyor” dedi.
TORBA YASA İLE PATRONLARA BÜYÜK KOLAYLIKLAR SAĞLANDI
AKP iktidarının, geçmiş dönemlerde olduğu gibi 2011 bütçesini hazırlarken de emekçilerin hiçbir talebini dikkate almadığını belirten Karabay, sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP iktidarı, temsilcisi olduğu sermaye adına sıkı tedbirler aldı. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı ‘vergi, borç ve prim affı’ olarak gündeme getirilen ve ‘devlete borcu olana müjde’ haberleri ile duyurulan ‘Torba Yasa’ daha da büyütülerek, çuval haline getirilmiştir. Bu yasayı Meclisten geçiren AKP İktidarı, emekçilerin kazanılmış haklarına el koymak istiyor. 4857 sayılı İş Kanunu’nda, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası’nda, 657 Devlet Memurları Kanunu’ndaki değişiklikler 2012 yılının ilk gününde yürürlüğe girecektir. Meclisten geçirilen ‘torba yasa’ ile patronlara ödemelerde büyük kolaylık getirilirken, her birey için zorunlu olacak genel sağlık sigortasıyla mevcut durumdan daha geri düzenlemeler getirilmektedir.”
AKP İktidarının eğitim hakkını kamu hizmeti olmaktan çıkararak, piyasa ilişkilerinin içine çektiğine ve eğitimi ticarileştirdiğine dikkat çeken Karabay: “Türkiye’deki eğitim sisteminde, yıllar içerisinde artarak büyüyen temel sorunlar, geçmiş dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de devam etmektedir.
ZORUNLU DİN DERSİ, AİHM KARARINA DA AYKIRIDIR
Okullaşma oranları ilköğretimde yüzde 98, ortaöğretimde yüzde 60, okul öncesinde ise yüzde 48 olarak yine yetersiz kalmıştır. Ülkemizde okulların üçte ikisi hala ikili eğitim yapmaktadır. Okulların fiziki donanım ve araç gereç eksikliği, altyapı donanımları, kalabalık sınıflar, köy – kent okulları arasındaki eşitsizlikler devam etmektedir. Genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesiyle öğretmenler, norm kadro fazlası duruma düşürülerek mağdur edilmiştir. 12 Eylül Anayasası ile zorunlu hale getirilen ‘zorunlu din derslerinin’ okutulması AİHM kararlarına rağmen uygulanmakta olup, başta Aleviler olmak üzere başka inançtan çocuklara yönelik ayrımcılık devam etmektedir,” dedi.
Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Cengiz Karabay’ın konuşmasından sonra davetlilerden Büro İş Genel Başkanı Servet Akbudak bir konuşma yaptı. Akbudak: “Sisteme muhalif olan sendikalar sindirilmek isteniyor. Bunun için daha iyi çalışıp, daha iyi örgütlenmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Konuşmalardan sonra seçimlere geçildi. Yapılan seçim sonucunda yeni yönetim kurulu şöyle oluştu: Ali Ekber Baytemur (Eğitim Sen Şube Başkanı), Ali Piro (Şube Sekreteri), Şerif Demirel (Şube Mali Sekreteri), Hüseyin Yanar (Yönetim Kurulu Üyesi), Songül Canpolat (Yönetim Kurulu Üyesi), Engin Cengiz (Yönetim Kurulu Üyesi), Mazlum Altınlı (Yönetim Kurulu Üyesi).
Sultan KILIÇ - Malatya