EMEKÇİYİ YAKACAKLAR

Kabul edilen yetki yasasına dayalı çıkarılacak KHK’ler memur ve işçilerin çalışma koşullarını kökten değiştirecek

EMEKÇİYİ YAKACAKLAR

Emekçiyi yakacaklar

Altı ay süreyle Meclis’i devre dışı bırakma yetkisi veren kanunla hükümet, yangından mal kaçırırcasına değişiklik yapma imkânına kavuşacak. Böylece İş Yasası’nda değişiklik yapılmasının önünde de hiçbir engel kalmadı.

Hükümete Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi veren yetki kanunu TBMM’de kabul edilmesi, emek çevrelerinde olumsuz bir dizi gelişmenin yaşanacağı yorumlarına yol açtı.

Yeni kabul edilen yasayı değerlendiren Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik, söz konusu yetkiyle, hükümetin çıkarmak istediği ancak şimdiye kadar başarılı olmadığı yasaları ve uygulamaları gündeme getireceğini dile getirdi.

Kamu Hizmetlerinin Düzenli, Etkin ve Verimli Bir Şekilde Yürütülmesini Sağlamak Üzere Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Teşkilat, Görev ve Yetkileri ile Kamu Görevlilerine İlişkin Konularda Yetki Kanunu hükümete 6 ay süreyle Meclis’i devre dışı bırakma yetkisi verdiğini hatırlatan Çelik, anayasaya göre KHK’lerin Resmi Gazete’de yayımlandıkları gün Meclis’e sunulmaları ve Meclis komisyonları ve genel kurulunda öncelikle ve ivedikle görüşülmeleri zorunlu. Ancak anayasa bunun için kesin bir süre belirtmediğinden 20-25 yıldır yürürlükte olan ve hâlâ Meclis’te görüşülmemiş çok sayıda KHK söz konusu olduğunu anlattı.

Yetki Kanunu Tasarısı ile kamu hizmetlerinin düzenli, etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının bakanlıklar arası dağılımının yeniden belirlenmesi ve kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen memurlar, işçiler, sözleşmeli personel ile diğer kamu görevlilerinin çalışmalarında etkinliği arttırmak üzere, bunların atanma, nakil, görevlendirilme, seçilme, terfi, yükselme, görevden alınma ve emekliye sevk edilme usul ve esaslarına ilişkin konularda düzenlemelerde bulunmak üzere Bakanlar Kurulu’na kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verilmesi öngörülüyor.

Söz konusu yetkinin 1982 Anayasası döneminde kötüye kullanıldığını, Meclis ve kamuoyu denetiminden kaçmanın bir aracı haline geldiğinin altını çizen Çelik’in verdiği bilgiye göre hükümetin şunları yapması mümkün olacak:

- AKP’nin amacı, bu yetki ile kamu personel rejimini sil baştan düzenlemek.

- Yetki kanununda bakanlıkların kapatılması, açılması, birleştirilmesi dahil 20 teşkilat yasası yer alıyor.

- Hükümet ayrıca kamu çalışanlarının ve işçilerin atanma, nakil, görevlendirme, seçilme, terfi, yükselme, görevden alınma ve emekliye sevk edilme gibi konularıyla ilgili olarak aralarında Devlet Memurları Yasası, Yükseköğretim Personel Yasası, TSK Personel Yasası’nın da olduğu 6 kanun ve KHK’de değişiklik yapabilecek.

- Hükümet bu sayılan kanunların dışında genel olarak tüm diğer kanun ve KHK’lerde işçi, memur ve sözleşmeli personelin çalışma koşulları ile ilgili hükümlerde istediği değişiklikleri yapma yetkisi alıyor.

 Özetle, yetki kanunu ile hükümet çalışma hayatı ile ilgili hemen her konuda KHK çıkarma yetkisine, diğer bir ifadeyle yangından mal kaçırırcasına değişiklik yapma imkânına kavuşmuş olacak. Örneğin bu yolla İş Yasası’nda da değişiklik yapılmasının önünde hiçbir engel yok. Zulada bekleyen İş Yasası değişiklikleri KHK ile yapılırsa şaşmamak gerek.

İşçi de topun ağzında

Bu yetki yasasına dayalı olarak çıkarılacak KHK’ler hem memurların hem de işçilerin çalışma koşullarını köklü olarak değiştirecek.

Bu değişikliğin esneklik, kuralsızlık ve güvencesizlik yönünde olacağını ve çalışanların sınırlı güvencelerini dahi budayacağını öngörmek için kâhin olmaya gerek yok.

Cumhuriyet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56