Arguvan depremzedelere ev sahipliği yaptı

Arguvan depremzedelere ev sahipliği yaptı

Arguvan depremzedelere ev sahipliği yaptı

Arguvan depremzedelere ev sahipliği yaptı

06.02.2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde Malatya ve bazı ilçeler büyük bir yıkıma uğradı çok sayıda can kaybına neden oldu. Arguvan’da şiddetli olarak hissedilen depremlerde hasar alan yıkılan evler olmasına rağmen tek tesellimiz Arguvan ilçe sınırlarında deprem anında herhangi can kaybı ya da yaralanma olmamasıydı.

Depremden hemen sonra Arguvan İlçe merkezi ve mahallelerinde yoğun nüfus artışı oldu evlerinden hiç bir şey alamadan evlerini terk eden deprem mağdurlarının mağduriyetlerini giderebilmek için kurumlar ve Mahallelerde (Köyler) olan duyarlı insanlarımız imkanları dahilinde önemli çabalar sarf ettiler. 

-Bireysel olarak gerçek ihtiyaç sahiplerine yada belirledikleri isimlere verilmek amacıyla tanıdığım insanlara (İsimlerini yazmadım) ve bana da kısmen gönderilen yardımların kimlere yapılacağının tespitine ve tesliminin içinde olurken bazılarında tanık olduk hiçbir şeyi kalmamasına rağmen yardım almak istemeyenleri gördük. Maddi yardıma ihtiyacı olduğundan kesin emin olduğumuz bir aile bizden daha çok ihtiyacı olan vardır diyerek almamaya çalışması önemli bir insanlık dersiydi.

-İlçe merkezi ve Mahallerde (Köylerde) yaşayanlar ya da kış ayı nedeniyle Malatya dışında olanların bir kısmı evlerini depremzedelere açarak destek oldu Malatya dışında olup evinin kullanıma açılması için anahtarı kendilerinde olan bazı Arguvanlılar da ihtiyaç olursa kapıyı kırın girin otursunlar demesi bizleri duygulandırdı.

-Tüm deprem bölgesinde olduğu gibi Arguvanlı çok sayıda hemşehrimiz depremde göçük altında kalarak hayatlarını kaybettiler aileleri günlerce göçük altından çıkartılmasını beklediler bu göçüklerdeki bekleyişlere Malatya’da bizzat şahit olup akrabalarının göçükten çıkartılmasını bekleyenlerden birisi olarak en zor günleri yaşayanlar ve her türlü desteğe asıl ihtiyacı olan bu insanlarımızdı.

-Depremden 25 gün sonra bu notları yazdım ancak bu süre içinde Arguvan köylerinde yıkık ve hasarlar için herhangi bir çalışma başlatılmadı üç dört gün önce Çevre şehircilik tarafından ilçede ve köylerde hasar tespit çalışması başlattı. Örnek  olarak Eymir köyünde yıkılan hasar alan evler mevcut 25 gündür yaya ve araç trafiğinde ciddi tehlike oluşturacak çok acil müdahale edilmesi gereken yerler bulunuyor bunların dışında ağır hasarlı olup içine girilmemesi gereken içinde oturanlarında Çevre şehircilik görevlilerince de şifai olarak uyarıldığına tanık olduğumuz evler var ancak bu insanların oturacakları ev yok çadır veya konteynerde halen gelmedi.

-Afetler olmadan Afetlere hazırlık yapılmasının önemi bir kez daha bu depremde ve soğuk hava şartlarında görülürken gelen yardımların dağıtımında görev alanların Deprem bölgelerinde ve Malatya merkez dahil akraba, tanıdık değil öncelik gerçek ihtiyaç sahipleri olmasına özen gösterilmesi gerekliliği öne çıktı.  

-Bu deprem ailesini ve sevdiklerini kaybedenlerle varı yoğu bir evi olan yada uygun şartlarda bir evde kiracıda olsa oturan çok sayıda insanı her yönü ile etkiledi çok ciddi mağduriyetler yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor siyasiler istedikleri gibi gündem değiştirip bunu da unutturmaya çalışacaklardır.

-Depremden hemen sonra Arguvan Belediyesi, Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş kontrolünde Belediye Personeli ve gönüllülerle, Arguvan Cem evi başkanı Soner Üstün yönetimi ve gönüllülerle kendilerine ulaşan yardımları depremzedelere ulaştırmaya yardımcı olmaya çalıştılar. Arguvan Belediyesi Turnam İlgezdi Kültür Merkezini, Cem evi yönetimi de Cem evini afetzedelerin konaklamasına açtılar ikramda bulundular daha sonrada Arguvan Kaymakamlığı da afetzedelere yardımlarda bulunmaya çalıştılar.

-Arguvan Merkezde Ataşehir Belediyesinin İkram çadırı kuruldu ve hizmete devam ediyor.

Ben depremin özellikle ilk 10 gününde çok yoğunduk görebildiklerimi not ettim bu süreçte olumlu veya olumsuz çok şeyler yaşandı bunlardan ders çıkartılması umuduyla duyarlı davranıp yardımlarını esirgemeyenlere bunları yerine ulaştırma gayreti gösterenlere teşekkür ederiz.

Ersoy Eren

1. Depremde bu hale geldi 2. Depremde tamamen yıkıldı (Foto aşağıda) 

Aynı gün 2. Depremden sonra 

Güncelleme Tarihi: 25 Temmuz 2023, 05:24

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56