Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), yasa değişikliğiyle üye sayıları arttırılan Yargıtay’a 160, Danıştay’a ise 51 yeni üye atadı. Atananlar arasında kozmik odada arama yapan Kadir Kayan, cemaat soruşturmasını yapan başsavcıyı “uyaran” Ceza İşleri Genel Müdürü Çetin Şen, hâkim ve savcılar hakkında telefon dinleme kararları aldıran başmüfettişler ve bakanlık bürokratları dikkat çekti. Yargıtay’a seçilen 160 üyeden yalnızca dördünün, Danıştay’ın yeni 51 üyesinden ise sadece birinin kadın olması da yüksek yargıdaki “ayrımcılığı” ortaya koydu.
HSYK, Yargıtay ve Danıştay’ın yeni üyelerini belirlemek üzere yaptığı çalışmalarını önceki gece tamamladı. HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici başkanlığında toplanan kurul, Yargıtay için 4 bin 984 aday arasından 160, Danıştay için 544 aday arasından 51 üye seçti. Seçilenler arasında kamuoyunun yakından tanıdığı, kritik soruşturma, dava ve kararlarda imzası bulunan isimler öne çıktı. Yargıtay’a üye seçilen bazı isimler şöyle:
• Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında Genelkurmay Seferberlik Tetkik Kurulu’nun gizli belgelerin bulunduğu kozmik odaya girerek 26 gün süren inceleme yapan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kayan.
• İsmailağa ve Gülen cemaatlerine yönelik soruşturmayı yürüten dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’i arayarak “böyle soruşturmaların insanın başını derde sokacağı” uyarısında bulunan Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Şen. Şen, bu görüşmeyle ilgili olarak “Gözaltına alınanlar arasında çok sayıda çocuk da olduğu bilgisi aktarılınca, özellikle çocuklarla ilgili konuların hassasiyeti nedeniyle dikkatli olunmasının faydalı olacağı tarafımca ifade edilmiştir” diyerek kendini savunmuştu. Ancak gözaltına alınan çocuk olmadığı ortaya çıkmıştı.
• Aralarında Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Sincan hâkimi Osman Kaçmaz’ın da bulunduğu çok sayıda yargıç ve savcıyla ilgili soruşturma yaparak telefonlarının dinlenmesi kararlarını aldıran Adalet Başmüfettişleri Mehmet Arı ile İbrahim Kır.
• Balyoz soruşturması kapsamındaki tutukluluklara ilişkin tahliye istemlerini reddeden, albay Dursun Çiçek hakkında tutuklama kararı veren İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi İdris Asan.
• Ergenekon soruşturması ve İrtica ile Mücadele Eylem Planı soruşturmasında da yer alan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Murat Yönder.
• Gazetemiz yazarı Uğur Mumcu ve diğer faili meçhullerin kovuşturulduğu Umut davası ile Sivas katliamı davasına da bakan mahkeme üyelerinden Halit Dönmez.
• Şemdinli’deki Umut Kitabevi’nin bombalanmasına ilişkin davanın görüldüğü Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan ve eski HSYK’nin Bakırköy hâkimliğine atadığı İlhan Kaya.
• Atabeyler ve Küre (Sauna çetesi) soruşturmalarını yürüten Ankara Savcısı Dilaver Kahveci, Malatya Zirve Yayınevi katliamı davasına bakan 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Eray Gürtekin. Devrimci Karargâh soruşturmasını yürüten ve bu kapsamda Hanefi Avcı’yı sorgulayan savcı Kadir Altınışık.
• Anayasa referandumunda evet oyu verenleri gaflet içinde olmakla suçlayan ADD Başkanı Tansel Çölaşan’ı Ankara Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek’e 5 bin TL tazminat ödemeye mahkûm eden hâkim Eyüp Sarıcalar, HSYK Teftiş Kurulu Başkanı Selahattin Atalay, HSYK Genel Sekreter Yardımcısı Nevzat Karababa, Gökçek’i imar kirliliği davasında beraat ettiren hâkim Mehmet Tanrıseven, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili İbrahim Özyurt.
• Demokratik açılım tartışmalarının en yoğun olduğu dönemde İmralı Cezaevi’nin bağlı olduğu dönemin Bursa başsavcısı olan Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Er, Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Semercioğlu, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Demirdağ, Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı Dursun Murat Cevher ve Bilgi İşlem Daire Başkanı Ali Kaya da bürokrasiden seçilen isimler arasında yer aldı.
• İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) ile CNR Fuarcılık arasındaki fuar salonlarının tahliyesine ilişkin davalarda rüşvet alındığı iddiasıyla Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Onursal Başkanı Hasan Erdoğan’ın Yüce Divan’da yargılanması kararıyla sonuçlanan yargıda rüşvet soruşturmasını yürüten HSYK Başmüfettişi Halit Kıvrıl.
HSYK’den bir ilk
HSYK, üye seçiminin oylama yönteminde bir ilki uyguladı. Geçmişte, önce Yargıtay ya da Danıştay üyeliğine aday adayı olan isimler üzerinden tartışma ve değerlendirmeler yapılıp ardından da isim bazında oylamaya geçilerek en çok oyu alan üyeler sıralanır ve seçilirdi. Ancak bu seçimde, kurul öncelikle her üyenin kendi adayını belirlemesi yöntemini oylayarak kabul etti. İkinci aşamada her HSYK üyesi Yargıtay’a seçilecek 160, Danıştay’a seçilecek 51 kişilik listesini oluşturdu. Bu listeler kurul başkanlığında toplandı. Bunlar içerisinden en çok oyu alan 320 kişi dışındakiler elendi. HSYK üyeleri bu kez de 320 kişilik listeden hareketle 160 kişinin adını yeniden yazdı. Böylelikle en çok oyu alan 160 kişi Yargıtay, 51 kişi de Danıştay üyesi seçildi.