Malatya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Malatya’nın vitrini sayılan yerlere menekşeler, güller dikmiş. Doğrusu, kulağa hoş geliyor.
2011 yılı peyzaj çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar sunucunda cadde, sokak, kavşak, orta kaldırım ve parklara 65 bin çuha, 30 bin hercai menekşe ve 25 bin de cendula olmak üzere toplam 120 bin kışlık mevsimlik çiçek dikilmiş. Bu da yetmemiş, 10 bin de gül dikilmiş.
Malatya basını, “Malatya çiçekleniyor”, “Malatya rengârenk” başlıklarını atıyor. Umarım bu haberin ardından, bu çiçeklere Malatya'daki vatandaşların kaç lirasını harcadıklarını da sorar ve yazarlar.
Ağaçları kütüğe çevirirken topladıkları odunları satarak mı aldılar bu çiçekleri? Gökte Allah'ın dalını bırakmayanlar, yerlere trilyonlar harcayarak çiçek dikiyor. Yağmur yağarken belediye aracının, ana caddeleri suladığına da tanık olmuştuk. Yoksa dostlar, alışverişte mi görsün?
Fuzuli Caddesi’nin alt başından Kernek’e baktığınızda, çınar dallarından göremezdiniz Kernek’i. Dün Fuzuli Caddesi’nin çarşı bölümünden baktığımda bırakın Kernek meydanını; Beydağı’nın Yamaç Mahallesi bile çok net görünüyordu. Nisan ayının yarısındayız; budadıkları çınarlar, hâlâ kütük olarak bekliyor.
Bir de belediyenin iş makinesine rastladım. Kütüğe çevirdikleri çınarlara üç yüz tane kuş yuvası asmışlardı ya. Belediyemiz, sadece serçeleri kuştan sayıyor. Serçelerin girebileceği yuvalar asılmış. Kargalar, kumrular, kuştan sayılmıyor demek ki.
İş makinesi, sepetindeki iki görevliyi kuş yuvalarına yükseltirken yanlarına yaklaştım. Kuş yuvalarının eğri duranlarını düzgün şekle getirdiklerini söylediler. Görevlilere, bu kuş yuvalarında şu ana kadar herhangi bir serçeye rastlayıp rastlamadıklarını da sordum. Görevlilerden müstehzi bir gülüş eşliğinde, hiçbir kuşa rastlamadıkları yanıtını aldım.
Belki de Malatya’nın tarihine tanık olan bu çınarları bu hâle getirenler bir şeyi keşfetmişlerdir. Serçelerin, eşyaların düzgünlüğüne takıntıları olduğunu keşfetmiş olamazlar mı? Baksanıza, erinip usanmamış iş makinesini çıkarmışlar yollara. Üç kişiyi de kuş kafeslerini, eğrilikten kurtarıp düzeltme işiyle görevlendirmişler. Hani, kafesleri bir iki milim düzeltirsek, bu obsesif serçeleri kandırırız mı diyorlar?
Sultan KILIÇ - Malatya